„Din 1.000 de copii nou diagnosticați cu autism, 93% s-au născut prin cezariană”. Marius Zamfir, semnal de alarmă: „Dacă bebelușul nu se naște pe cale naturală, trebuie să solicitați ASTA!” / VIDEO

Marius Zamfir, psiholog clinician si specialist in microbiomul uman, a facut o statistica personala pe care a prezentat-o la Parinti Prezenti, o emisiune moderata de Loredana Iriciuc, redactor-sef ParintisiPitici.ro. Potrivit expertului, in ultimii 5 ani, din 1.000 de copii nou diagnosticati cu autism, 93% s-au nascut prin cezariana.

Potrivit lui Marius Zamfir, exista mai multi factori care contribuie la aceasta situatie alarmanta. Alimentatia precara a mamelor poate duce la o dilatatie insuficienta in timpul travaliului, iar, uneori, copilul nu poate fi nascut pe cale naturala din aceasta cauza. De asemenea, alimentatia necorespunzatoare afecteaza elasticitatea pielii, facand nasterea naturala mai dificila. Toate aceste aspecte se adauga la necesitatea frecventa de a recurge la nasterea prin cezariana.

In ultimii 5 ani am evaluat peste 1.000 de copii nou diagnosticati cu autism. Am facut o statisticd personala a mea, iar procentul de nastere prin cezarian este de 93%. La nivel national, din ce am vazut unele statistici, procentul ar fi intre 40 – 50% de nastere prin cezariana, in conditiile in care Uniunea Europeana recomanda ca nasterile prin cezariana sé aiba un procent de 15, maxim 20%. In Europa, in toate farile vestice, cam acesta este procentul. Din cei 7% care s-au nascut natural, de fapt 5% sunt copii nascuti in diaspora. Si acolo se promoveaza foarte multa nasterea naturala.

Este un cumul de factori! Datorita alimentatiei foarte proaste, mamele nu mai au dilatatia corespunzatoare, iar de multe ori bebelusul nu se poate naste pe cale naturala. Mancam fel de fel de alimente care nu le mai ofera elasticitatea pielii, Sunt multe aspecte aici. Dar, din cauza asta, intr-adevar, e nevoie de multe ori sa se nasca copiii prin cezariana”, a spus Marius Zamfir la Parinti Prezenti, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Marius Zamfir: ,,Printr-o simpla interventie am putea sa facem transplantul acesta de microbiom de la mama la fat”

Expertul in psihologie clinica si microbiom uman a evidentiat posibilitatea unei interventii simple in cazul nasterii prin cezariana: transplantul microbiomului de la mama la fat. Chiar daca copilul vine pe lume printr-o interventie chirurgicala, aceasta metoda ar putea reintroduce microbiomul esential pentru sanatatea bebelusului. Marius Zamfir subliniaza ca procedura este atat de simpla incat ar putea fi realizata chiar de o asistenta medicala.

»Ideea este ca printr-o simpla interventie am putea sa facem transplantul acesta de microbiom de la mama la fat, chiar daca copilul se naste prin cezariana. E o interventie simpla pe care ar putea sa o faca si o asistenta. Mamicile ar trebui sa solicite lucrul acesta pentru ca si in strainatate tot de la mamici a plecat, cand au inteles importanta acestui microbion uman.

Obezitatea, toate tulburdarile care au ca punct de plecare inflamatiile, inclusiv tulburarile neurologice, Alzheimerul, Parkinsonul, s-au devedit ca sunt de fapt un dezechilibru al microbiomului uman.

Inclusiv in cancer sunt studii recente care arata ca in mare parte din cazuri pleaca, de fapt, intr-adevar pe un fond poate un pic genetic, dar  dezechilibru s-a produs de fapt in cadrul acestui microbiom”, a mai spus expertul.

Marius Zamfir: ,,in felul acesta ii oferim o imunitate foarte puternica”
Marius Zamfir a explicat in termeni simpli procedura de transplant al microbiomului de la mama la fat, subliniind ca nu este vorba de o interventie chirurgicala complexa, ci de un proces simplu si accesibil.

Nu e o interventie chirurgicala. E o chestie simpla!

Se ia un tampon steril, se pozitioneaza in vaginul mamei, se lasa acolo jumatate de ora – 1 ora inainte sa se nasca copilul. Cand s-a nascut copilul se tamponeaza cu acel tampon. Si tamponul acesta este plin de aceste bacterii bune care, daca copilul intra in interactiune cu ele, acelea se vor inmulti in stomacul lui, in intestinul lui si nualte bacterii rele. In felul acesta ii oferim o imunitate foarte puternica”, a punctat specialistul.